ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Κύστη Κόκκυγος: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Κύστη Κόκκυγος: Τί είναι

Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο) είναι μια συνηθισμένη πάθηση που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Είναι μια κύστη κοντά ή πάνω στη σχισμή των γλουτών και στο ύψος του ιερού οστού, η οποία συχνά περιέχει τρίχες. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή η οποία συχνά επιπλέκεται με λοίμωξη και δημιουργία αποστήματος. Η κύστη κόκκυγος έχει συχνότητα εμφάνισης περίπου σε 26 άτομα ανά 100.000, επηρεάζοντας πολύ περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.

Κύστη Κόκκυγος: Αίτια

Παράγοντες κινδύνου στην κύστη κόκκυγος είναι η τριχοφυΐα της περιοχής, η μηχανική τριβή και η υπερβολική πίεση, ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής και το παρατεταμένο κάθισμα. Η κύστη επίσης μπορεί να υπάρχει και να παραμένει για χρόνια, χωρίς κάποια ενόχληση, παρά ένα ελαφρύ πόνο στην περιοχή, μετά από μεγάλη διάρκεια παραμονής του ασθενή σε σκληρό κάθισμα. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου επίσης περιλαμβάνονται και άτομα με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης και άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους καθιστικής εργασίας

Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος μπορεί να ποικίλλουν. Στην οξεία μορφή, τα συμπτώματα μπορεί να είναι από μία μικρή διόγκωση στην περιοχή, μέχρι μια επώδυνη κυστική, φλεγμονώδη μάζα. Επίσης στην περιοχή της φλεγμονής μπορεί να παρατηρηθεί υγρό, διαυγές ή με αίμα, ενώ κατά το στάδιο της φλεγμονής η περιοχή γίνεται ερυθρότερη, διογκωμένη και σκληρή, βγάζοντας πύον με άσχημη οσμή, αν επιπλακεί με λοίμωξη. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της κύστης ως μια διογκωμένη περιοχή με πόνο ή ευαισθησία ιδίως στο κάθισμα και ενίοτε παρουσία δύσοσμού υγρού από την περιοχή, και κάποιες φορές πυρετό.

Κατά τη χρόνια φάση της κύστης κόκκυγος η φλεγμονή υποχωρεί και αναπτύσσεται μία επικοινωνία της εσωτερικής κύστης με την επιφάνεια του δέρματος (συρίγγιο). Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξείας φλεγμονής, που αντιμετωπίζεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του, όμως πολλοί στη συνέχεια αναπτύσσουν χρόνιο συρίγγιο. Το συρίγγιο είναι ένα πέρασμα, ένα λεπτό τούνελ με τοιχώματα ουλώδους ιστού, το οποίο ξεκινά από την κύστη και φτάνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα. Όσο το συρίγγιο είναι ανοιχτό και στις δύο οπές η κύστη αδειάζει το περιεχόμενό της έξω από το δέρμα και ο ασθενής νιώθει κάποια μικρά ενοχλήματα όπως φαγούρα. Στην περίπτωση όμως που φράξει το συρίγγιο μία νέα οξεία φάση ξεκινά.

Κύστη Κόκκυγος: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση καθορίζεται βάσει των συμπτωμάτων της πάθησης και η οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται με χειρουργική μέθοδο. Η πρώιμη μορφή της πάθησης αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και πλύσιμο της περιοχής, κάτι που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι οριστική αντιμετώπιση, αλλά μπορεί και να χρειαστεί και χειρουργική διάνοιξη αν έχει αποστηματοποιηθεί. Μόλις παρέλθει η οξεία φάση τότε θεωρείται κατάλληλη στιγμή για χειρουργική θεραπεία της νόσου.

Κύστη Κόκκυγος: Κλασική Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η κύστη και τα συρίγγιά της χαρτογραφούνται ώστε να σχεδιαστεί η εκτομή. Για την αφαίρεση της κύστης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία, όπως η ηλεκτροδιαθερμία, laser ή συσκευές ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, για πολύ λιγότερη αιμορραγία και καλύτερα αποτελέσματα. Η τομή μπορεί να μείνει ανοιχτή ή να κλειστεί με ράμματα πλήρως ή μερικώς, τα οποία αφαιρούνται μετά από 10-15 ημέρες όταν η κύστη έχει θεραπευθεί. Αντίστοιχα οι χειρουργικές τεχνικές που ακολουθούνται ονομάζονται ανοικτή, κλειστή ή ημίκλειστη και ο χειρουργός επιλέγει εξατομικευμένα τη μέθοδο ανάλογα με την εικόνα της περιοχής. Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και χρειάζονται συχνές αλλαγές του τραύματος μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Στην περίπτωση της ανοιχτής μεθόδου μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος σε εξωτερικό ιατρείο.

Κύστη Κόκκυγος: Ενδοσκοπική Αντιμετώπιση

Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται είτε ηλεκτροδιαθερμία (WARF) είτε Laser CO2 και Ραδιοσυχνότητες. Είναι η καλύτερη επιλογή για τις περιπτώσεις που ο αριθμός των συριγγίων είναι μικρός και δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη φλεγμονή στην περιοχή. Δεν δημιουργείται τομή, είναι σχετικά ανώδυνη και δεν απαιτούνται παυσίπονα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η ενδοσκοπική θεραπεία έχει 2 φάσεις, μία διαγνωστική και μία χειρουργική, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των νέων αυτών τεχνικών, δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης. Βέβαια πρέπει να γίνει σαφές ότι πολλές φορές γίνεται κατάχρηση και λανθασμένη χρήση αυτών των μεθόδων με αποτέλεσμα υποτροπή της νόσου. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η ταχεία επούλωση και η μικρή απώλεια αίματος.

Κύστη Κόκκυγος: Αποκατάσταση

Η επιστροφή στις καθημερινές δρστηριότητες όπως το περπάτημα, η επιστροφή στην εργασία, το λουτρό κλπ. είναι άμεση.